MÜSAİT MİSİNİZ?


Hayatımızın neredeyse her alanında etkin bir rol oynayan telefon; esasında hayatımızda neleri değiştirdi?
İletişimle ilgili yapılmış sayısız araştırmalar, yazılmış makaleler, düzenlenmiş konferanslar var. Dünyanın hemen her yerine iletişim kurmamızı mümkün kılan telefonla bu kaynaklara istediğimiz her an kolayca ulaşabiliyoruz. Buna rağmen etkili bir iletişim kurmak her zaman mümkün olmayabiliyor.
Temelde bir ihtiyaç olan iletişim, tarihten günümüze çok ciddi bir evrim geçirmiştir. Teknolojik iletişimin mümkün olmadığı çağlarda yapılan savaşlarda bilgi sağlamak amacıyla kullanılan ve savaşın kaderini tayin eden; çok uzun bir süreç ve yüksek maliyetler gerektiren yöntemler düşünüldüğünde dünyanın diğer ucundaki bir arkadaşımızla gerçek zamanlı olarak ve yüz yüze görüşebilmek bir nimet olsa gerek.
İstediğimiz her an iletişim kurabilmenin güzel yanları olduğu kadar getirdiği bir dezavantaj da her an ulaşılabilir olmaktır. İhtiyacımızın dışında bir ulaşılabilirlik söz konusu. Bu sadece sevmediğimiz bir insanın bizi aramasıyla sınırlı değildir. Çoğu zaman kırmak istemediğimiz için müdahale etmesek de, çok ileri gidildiğinde o kişiyi engellemek çok iyi bir çözüm olabilir. Peki sosyal(!) medya ve video platformlarında farkında bile olmadığımız ve kısa bir süre kullansak bile karşımıza çıkan reklamlara ne yapabiliriz? Henüz tam olarak ispatlanamamış olsa da bu uygulamalar kullanmadığımız zamanlarda dâhi konuşmalarımızı dinleyerek analiz ediyor ve karşımıza ilgimizi çeken reklamlar çıkarıyor.
Henüz dış dünyayı kavramaya çalışan bir bebeğin bile ebeveynleri tarafından eline telefonun tutuşturulduğuna eminim çoğumuz şahit olmuşuzdur. Hatta bu bazen o kadar ileri bir seviyede olabiliyor ki; çocuğun eline telefon verilmediğinde feryadı dinmiyor. Oysa ki ailesinin sevgisine ve ilgisine en çok ihtiyaç duyduğu zamanda çocuğunu böyle mecralara kurban etmek ne kadar merhametli bir davranıştır? Bilhassa bundan mustarip olan ebeveynlerin kendileri telefonla ne kadar vakit geçirdiklerini gözlemlemeleri ve ailesi ile daha çok vakit geçirmesi aile saadeti için pek âlâ olacaktır. Zira çocuklar gördüğüyle ve duyduğu ile hareket eder. Neyin yanlış veya doğru olduğunu kavrayacak bir iradeleri olmadığı için bizim yaptığımız şeyleri doğru ve iyi, kaçındığımız şeyleri ise yanlış olarak kabul ederler. Dolayısıyla çocuklarımıza bir şeyi öğretmenin en güzel yolu o şeyi beraber yapmaktır. Beraber bir şey yaparken de elbette onun daha çocuk olduğunu ve bir yetişkin kadar becerikli olamayacağını bilip sebat etmek gerekir.
Kimi zaman sevdiğimiz insanlarla kimi zamanlarda ise işimizle ilgili telefonla iletişim halinde oluyoruz. Özellikle sevdiğimiz insanlarla iletişim halindeyken bazen tartışmalar yaşayabiliriz. Bu tartışmalar önemli olabileceği gibi; aslında çoğu zaman ufacık bir sebepten veya iletişim kopukluğundan kaynaklanıyor. Elbette karşımızdaki insanın bizimle ilgilenmesini ve dikkatini bize vermesini bekleriz. Çünkü iletişim halinde olmak karşımızdaki kişiye “ben seni dinliyorum” “şu an dikkatimi sana veriyorum” demektir. Fakat sıkça yapılan hatalardan biri karşımızdaki kişinin o an müsait olup olmadığını düşünmemektir. Teknolojinin hayatımıza daha da nüfuz etmesi ile her an ulaşılabilir olmanın getirdiği ve yanlış algılanan bir “müsaitlik” durumu bazen yanlış anlaşılmalara sebep oluyor. Günümüzde artık birçok işlem telefondan yapılabiliyor. Dolayısı ile o an “çevrimiçi” olsa da bir işini halletmek istediği için olabileceğini düşünmeli ve iletişim kurmadan önce müsaitlik durumu sorulmalıdır.
Sevdiklerimizle vakit geçirmek onlarla konuşmak çok güzel olduğu kadar, insanların bazen yalnız kalmaya ihtiyacı olabilir. Özellikle uzakta olduklarında, onların yaşadıklarını ve duygularını tam olarak hissedemediğimiz için bazen iletişim kurmaya çalışırken olumlu bir tepki alamayabiliriz. O an aç veya uykusuz olabilir. Veyahut da o an iletişim kurmak istemiyor da olabilir. Böyle durumlarda bize daha az ilgi gösterebilir veya hiç ilgi gösteremeyebilir. Bu durumda karşımızdaki kişiyi anlayışla karşılamak ve ona müsaade edip “müsait” olduğu bir vakitte ulaşmak daha faydalı olacaktır. Karşımızdaki kişinin konuşmasını bölmeden dinlemek; konuştuğumuzda da duygularımızı ve düşüncelerimizi açık bir şekilde belirtmemiz ve de detaylarla karşımızdaki kişinin dikkatini dağıtmadan anlatmak güzel bir sohbet havası sağlayacaktır. Sevgiyle, muhabbetle kalın. 🙂
Mehmet Uğur AYKAÇ
